Supermehut

02.03.2023

Supermehut ovat kasvikunnan tuotteista linkoamalla tai puristamalla valmistettuja ravintoainepitoisia mehuja. Mehujen valmistusprosessin myötä mehustettavat saadaan nestemäiseen muotoon ja niistä erottuu kuituaines. Elimistölle nestemäisen mehun ravintoaineet ovat hyvin imeytyvässä muodossa, eikä niiden juominen käynnistä ruuansulatusta. Koska mehuja ei kuumenneta, on niissä lisäksi kaikki entsyymit tallella. Entsyymejä tarvitaan ruuansulatuksessa, mutta myös mm. rauhasten toiminnassa, hengittämisessä, nukkumisessa tai vaikkapa ajattelemisessa. Puutteellinen ruokavalio tai ongelmat ruuansulatuksessa voivat johtaa entsyymien puutteeseen ja  em. elintoimintojen häiriintymiseen. 

Mehut ovat yksi nopeimmista ja tehokkaimmista keinoista vaikuttaa terveydentilaan ja vireystasoon. Mehujen korkea ravintoainepitoisuus ja hyvä imeytyminen sekä mehujen sisältämät entsyymit tervehdyttävät ja puhdistavat elimistöä. Mehut ovat helppoja valmistaa ja niihin voi käyttää myös kasvisten lehdet, varret ja naatit. 

Mehuja käyttäneet ovat kertoneet mm. seuraavista terveysvaikutuksista; energisyys ja positiivisuus lisääntyvät, ihon voi paremmin, hormonitoiminta tasapainottuu, allergiaoireet helpottuvat tai katoavat, suolistovaivat katoavat, harmaat hiukset saavat väriä takaisin, kynnet vahvistuvat, paino putoaa, silmät kirkastuvat, verenpaine laskee, vastustuskyky paranee, akne, psoriasis ja nokkosrokko paranevat, ajattelutapa ruuasta muuttuu terveellisemmäksi. 

Mehustaa voi sekä mehulingolla että mehupuristimella. Mehulinko on nopeampi ja kovaäänisempi ja pyörimisteho kuumentaa mehua jossain määrin, jolloin pieni osa mehun entsyymeistä menetetään. Mehulingon syöttöaukko on tavallisesti suurempi, kuin mehupuristimessa, jolloin tuotteita ei tarvi pilkkoa niin pieneksi. Oman kokemukseni mukaan mehulingolla saa kovista juureksista enemmän mehua, kuin mehupuristimella. Mehupuristin puolestaan on tarkempi mehustuksessa, joskin hitaampi, mutta samalla se säilyttää kaikki mehun entsyymit. mehupuristin soveltuu linkoa paremmin heinäkasvien, yrttien ja lehtien mehustamiseen. Esim. vehnänoraksen mehustaminen onnistuu vain mehupuristimella. Tehosekoitinkin käy mehustamiseen tilapäisesti. Seoksen voi siivilöidä keitetyn kestohedelmäpussin läpi. 


Aloita mehujen käyttö varovasti korkeintaan lasillisella päivässä. Myös vihreiden tuotteiden mehustamisen suhteen kannattaa olla maltillinen. Suuret määrät vihreitä vihanneksia voivat saada aikaan pahoinvointia. Vihreiden määrää voi mehuissa pikku hiljaa nostaa. Mehuja voivat juoda vauvoja lukuunottamatta kaikenikäiset. Tuore inkivääri voi olla pienelle lapselle liian voimakas, joten sen käyttöä voi olla syytä välttää pienten lasten mehuissa. Mehuja voi juoda periaatteessa mihin aikaan päivästä tahansa, mutta aamut ovat erityisen otollista aikaa mehustamiselle, niiden tuoman energialisäyksen vuoksi. Huuhtele mehustettavat huolella, ja kuori tuotteet, jotka eivät ole luomua. Mehustaa voit juureksi, vihanneksia, marjoja, hedelmiä, villivihanneksia, yrttejä, vehnänorasta. Mehustamisessa vain mielikuvitus on rajana. Mehustaa voi vain yhtä lajia tai useamman lajin sekoitusta. Esim. porkkanaa, tai porkkanaa ja appelsiinia tai vaikkapa seuraavanlainen yhdistelmä: 1 mango, 1 omena, 1 lime, puolikas fenkoli ja 10 cm:n pala kesäkurpitsaa. Jos lime ei ole luomua ja kuoriminen tuottaa haasteita, voit puristaa sen mehut käsin valmiin mehun joukkoon. 

Herkullisia hetkiä supermehujen parissa!


  • Lange, Tara. 2018. Viisas elämä. Vihermehut. Elinvoimaa luonnosta.
  • Parlmcrantz Aziz, Erika. 2017. Mäkelä. Superfood-suupalat.
  • France, Christine. 2009. Parragon. Superjuicer.
  • Karlson, Marita. 2014. Readme.fi. Lisää virtaa! Smoothiet, supermehut ja terveelliset välipalat.
  • Palmcrantz Aziz, Erica. 2015. Mäkelä. Herkullista raakana - jäätelöt, pirtelöt, smoothiet ja mehut.