Sisäilmasairaus

17.09.2020

Perehdyn tällä hetkellä sisäilmasairauteen. Olen itse altistunut sisäilman toksiineille, minkä seurauksena jouduin jättämään senhetkisen työni. Terveyteni meni niin huonoon kuntoon, että tuskin pääsin aamuisin ylös sängystä. Lukuisten vaiheiden jälkeen, sain terveyteni takaisin. Nyt haluan auttaa muita!

 Oma kokemukseni on, kuten myös lukuisten muiden saman kohtalon kokeneiden, että huono sisäilma voi sairastuttaa kilpirauhasen, mikä selittää ainakin osan oireista. Kilpirauhasta tutkittaessa perinteiset tsh ja t4v arvot eivät riitä, vaan tarvitaan perusteellisemmat testit. 

Menin kirjastoon palauttamaan kirjoja ja tapani mukaan haahuilin hetken ympäriinsä ja katselin erilaisia kirjoja umpimähkään. Sattumalta otin käteeni Taija ja Joni Sompin kirjan Parantavat Hormonit. Kirjan mukaan altistuminen sisäilman VOC-yhdisteille (volatile organic compounds), voi johtaa kudostasolla useiden eri hormonien puutokseen, esim. aktiivisen T3-hormonin puutokseen. Pitkäaikainen altistus homeille tai muille sisäilman myrkyille, voi aiheuttaa ongelmia kilpirauhasen T4 hormonin muuntumisessa aktiiviseksi T3 hormoniksi. Tämän ongelman taustalla voi olla myös geneettisesti heikommin toimiva DIO2-entsyymi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osa kilpirauhaspotilaista ja erityisesti he, joilla on pitkäaikainen altistuminen sisäilman toksiineille, ei pärjää T4-lääkityksellä (Thyroxin), vaan tarvii T3-pohjaisen kilpirauhaslääkityksen.

Jatkoa tulossa...