Sisäilmasairaus

17.09.2020

Perehdyn tällä hetkellä sisäilmasairauteen. Olen itse altistunut sisäilman toksiineille, minkä seurauksena jouduin jättämään senhetkisen työni. Terveyteni meni niin huonoon kuntoon, että tuskin pääsin aamuisin ylös sängystä. Lukuisten vaiheiden jälkeen, sain terveyteni takaisin. Nyt haluan auttaa muita!

Oma kokemukseni on, kuten myös lukuisten muiden saman kohtalon kokeneiden, että huono sisäilma voi sairastuttaa kilpirauhasen, mikä selittää ainakin osan oireista. Kilpirauhasta tutkittaessa perinteiset tsh ja t4v arvot eivät riitä, vaan tarvitaan perusteellisemmat testit. 

Menin kirjastoon palauttamaan kirjoja ja tapani mukaan haahuilin hetken ympäriinsä ja katselin erilaisia kirjoja umpimähkään. Sattumalta otin käteeni Taija ja Joni Sompin kirjan Parantavat hormonit. Kirjan mukaan altistuminen sisäilman VOC-yhdisteille (volatile organic compounds), voi johtaa kudostasolla useiden eri hormonien puutokseen, esim. aktiivisen T3-hormonin puutokseen. Pitkäaikainen altistus homeille tai muille sisäilman myrkyille, voi aiheuttaa ongelmia kilpirauhasen T4 hormonin muuntumisessa aktiiviseksi T3 hormoniksi. Tämän ongelman taustalla voi olla myös geneettisesti heikommin toimiva DIO2-entsyymi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että osa kilpirauhaspotilaista ja erityisesti he, joilla on pitkäaikainen altistuminen sisäilman toksiineille, ei pärjää T4-lääkityksellä (Thyroxin), vaan tarvii T3-pohjaisen kilpirauhaslääkityksen.

Selvin merkki rakennuksen rakenteiden kosteus- ja homevaurioista on usein haju. Pistävä, maakellarimainen, makea ja tunkkainen haju voivat olla merkki sisäilmaongelmasta.  Myös parketin, laastin tai muovimaton tummuminen, maali- tai rappauspinnan hilseily, sekä lattiapinnan pullistuminen voivat kieliä homeongelmasta. Muita hälytysmerkkejä, joiden ilmaantuessa voi epäillä sisäilman puhtautta, ovat yleis- ja ärsytysoireet, jotka helpottavat muualla, jatkuva väsymys ja hapen loppumisen tunne. Pitempiaikainen altistuminen voi näkyä myös toistuvina tulehdussairauksina. (Homeäiidn päiväkirja)

Tyypillisimpiä ohimeneviä yleis- ja ärsytysoireita ovat väsymys, päänsärky, unihäiriöt, jatkuva haukottelu, hapen puute, hengenahdistus, aivosumu, keskittymisvaikeudet, sanojen ja asioiden unohtelu, muistihäiriöt, ymmärtämisen vaikeudet, voimattomuus, huimaus, koordinaatio-ongelmat, näköhäiriöt, erilaiset silmäoireet, pitkittynyt yskä, kurkkukipu, yöyskä, palan tunne kurkusssa, erilaiset iho-oireet, korvakivut, korvien napsuminen, kuulon heikkeneminen, lisääntyneet flunssaoireet, kuumeilu, lisääntynyt liman eritys, nuha, nenäverenvuoto, äänen käheys tai menetys, hengitystietulehdukset, limakalvojen ärsytys tai turvotus, herkistyminen ruoka-aineille, ruoka-aineallergioiden puhkeaminen, niveloireet, lihasten puutuminen ja pistely, lihaskrampit, ihon pistely ja polte, lämmönsäätelyn häiriöt, hikoilu, vilunväreet, ripuli tai muut suolisto-oireet, tihentynyt virtsaamisen tarve, eritteiden muuttunut haju, hampaiden narskuttelu, hammassäryt, hormonikierron häiriöt, imusolmukkeiden turpoaminen. (Homeäidin päiväkirja)

Sisäilman mikrobit, eli hiivat, homeet, bakteerit ja niiden itiöt, ovat huonosta sisäilmasta seuranneiden oireiden aiheuttajia. Kodissa mikrobikasvuston taustalla on useimmiten kosteusvaurio. Myös kuivatettu tai kuivunut kosteusvaurio voi sisältää terveydelle haitallista mikrobistoa. Tästä johtuen kosteusvaurio on syytä korjata aina välittömästi. Terveyshaittaa sisäilmasta voi seurata myös puutteellisesta ilmanvaihdosta, sekä hiukkasmaisista tai kaasumaisista epäpuhtauksista, joita ovat noki, pöly, asbestikuidut, mineraalivilla, eläinpöly, siitepöly sekä VOC- yhdisteet. (Homeäidin päiväkirja)

VOC- yhdisteet ovat haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, kaasuja, joita on sisäilmassa satoja. Niiden pitoisuudet ovat yleensä hyvin pieniä. VOC-yhdisteitä ovat esim. tolueeni, terpeeni, bentseeni, aldehydit, ketonit, alkaanit, halogenoidut yhdisteet, sekä esterit ja alkoholit (esim. propanoli, etanoli, n-butanoli). VOC-yhdisteitä erittyy ilmaan ihmisten toiminnoista, ulkoilmasta sekä itse rakennuksista, mutta erityisesti pesuaineista, sisustus- ja rakennusmateriaaleista ja toisinaan myös mikrobikasvustoista. Yksittäinen VOC-yhdistekin voi olla haitallinen, mutta erityisesti niiden yhdistelmien uskotaan olevan terveydelle haitallisia. Uudisrakennuksessa VOC-päästöjen määrät ovat suurempia ja asettuvat normaalitasolle noin puolen vuoden kuluttua rakentamisesta. Tuuletus ja tehostettu ilmanvaihto vähentävät VOC-päästöjen määrää. Samoin vähempipäästöisten rakennusmateriaalien valinta. Vanhoissa materiaaleissa lämpö ja kosteus voivat aiheuttaa VOC-päästöjen kohoamisen. Tunnettuja VOC-yhdisteiden terveyshaittoja ovat päänsärky, sekä silmien ja limakalvojen ärsytysoireet. Uudisrakennuksessa ongelmia voi aiheuttaa kostean betonin päälle asetettu muovimatto. Tästä voi olla seurauksena hajoamisreaktio, jossa muodostuu VOC-yhdisteitä. Vähennettäessä VOC-päästöjä, on tärkeää tunnistaa päästön lähde, missä voi käyttää myös asiantuntijan apua. Haittaa aiheuttava rakennus- tai sisustusmateriaali, tai irtaimisto poistetaan ja vältetään hajuhaittaa aiheuttavia pesuaineita. Näiden toimenpiteiden jälkeen lisätään ilmanvaihtoa, jotta haitallisista yhdisteistä päästään nopeammin eroon. (Hengitysliitto.fi)

jatkuu...


Lähteet:

Hengitysliitto.fi.https://www.hengitysliitto.fi/kodin-sisailma-ja-kunnossapito/sisailmaongelmat-ja-epapuhtaudet/sisailman-epapuhteudet/ luettu 29.12.2020

Homeäidin päiväkirja. Susanna Makaroff. 2017. Avain. 

Parantavat hormonit. Elintapojen vaikutus hormonitoimintaan ja terveyteen. Jani Somppi, Taija Somppi. Gummerus.