Sipulia niskaan

08.02.2023

Lapsiperheessä hyvät neuvot ovat tarpeen, kun pieni heräilee öisin tukkoisesta nenästä johtuen ja potee flunssan oireita. Onneksi tähän vaivaan löytyy helpotusta aivan tavallisesta ruoka-aineesta, eli sipulista. Lapsuudessani sipulia käytettiin tukkoisen nenän avaamiseen ja kipeiden korvien hoitoon. Samoilla opeilla olen itsekin hoitanut omia lapsiani. Sipulisiivut laitetaan paperin mutkaan ja työnnetään lakin alle korvien kohdalle.  

Nykyään meillä ei enää laiteta sipulia lakin alle vaan niskaan. Tämän opin hiljattain Tapani Lahden fytoterapialuennolla. Kelta- ja valkosipulit sisältävät antibioottista allisiinia, jolla on kyky hillitä bakteerien, hiivojen ja sienten kasvua, sekä virusten lisääntymistä. Niskassa on paljon imusuonia. Niskaan laitettuna sipulin allisiinit pääsevät ihon läpi imusuonistoon ja sieltä imusolmukkeisiin, mistä allisiinien matka kulkeutuu verenkiertoon. Verenkierrossa allisiinit pääsevät tekemään selvää sinne eksyneistä bakteereista. Tällä pikku niksillä meillä on selätetty useampi flunssa jo alkumetreillä, sekä lapsilta että aikuisilta. 

Leikkaa sipulista siivu tai pari ja laita ne niskaan. Voit kääriä ensin hieman vessapaperia kaulan ympärille pitämään sipulia paikoillaan. Tämän päälle kääritään kaulahuivi. Pienet lapset voivat protestoida kääreitä. Hiero siinä tapauksessa sipulia niskaan ja jätä kääre laittamatta. Kun käytät sipulia suoraan iholle, valitse silloin keltasipuli, valkosipuli voi polttaa ihon rikki.