Onko suklaa terveellistä?

09.10.2021

Ovatko suklaa ja muut kaakaotuotteet oikeasti terveellisiä? 

Suklaan terveysväittämät ovat useimmille meistä tuttuja. Mutta oletko kuullut suklaan haitoista? Törmäsin netissä seuraavaan kirjoitukseen ja ajattelin kääntää sen vapaasti blogiini. Minuun tämä teksti kolahti. Tunnistan itsessäni nämä suklaan aiheuttamat ongelmat. Muistan lukeneeni jostain neuvon, että on oleellisempaa mitä ruokavaliosta jättää pois, kuin mitä siihen lisää. On siis tärkeää jättää pois ne ruoka-aineet, mitkä aiheuttavat ongelmia. Erityisesti sellaiset, jotka aiheuttavat riippuvuutta ja joiden käyttöä on vaikea säädellä ja pitää kohtuullisena. Pelkkä hyvien ruoka-aineiden lisääminen ei välttämättä tuo toivottuja hyötyjä ilman tätä haitallisten ruoka-aineiden eliminointia. 

Alkuperäinen teksti löytyy seuraavasta osoitteesta: 

Is-raw-cacao-really-healthy?

Vapaa käännös:

"Monia ihmisiä on informoitu väärin ja hämätty raakakaakaon ja tumman suklaan kauppaajien taholta uskomaan, että nämä tuotteet ovat maailman terveellisimmästä päästä ja että näitä voi ja suorastaan pitäisi syödä niin paljon kuin haluaa. Nämä väitteet eivät yksinkertaisesti ole totta ja mielestäni näitä motivoivat raha ja riippuvuus.

Raakakaakaon ja tumman suklaan tuottajat takovat voittoa tällä terveyshypetyksellä ja veloittavat suuria summia tavarasta, joka on tuskin kaupan tavallista suklaapatukkaaa kummempaa. Suklaa-addiktit, kuten muutkin addiktit, etsivät aina keinoa oikeuttaa valitsemansa huumeen käyttö ja suuttuvat kun kerrotkin heille päinvastaista totuutta. Aivan kuten alkoholistitkin haluavat kuulla, että olut päivässä, tai lasi viiniä on terveydelle hyväksi, vaikka kaikki tiedämme totuuden. Katsoipa asiaa miltä kantilta tahansa, säännöllinen suklaan tai raakakaakaon syöminen ei ole terveellistä.

Raakakaakaon ja tumman suklaan edustajat sanovat, että raakakaakaon ja raffinoidun suklaan välillä on eroa. Pääasiallinen ero on siinä, että raakakaakao ja tumma suklaa sisältävät suuria määriä antioksidantteja ja mineraaleja, kun taas raffinoidussa suklaassa ei näitä ole. Kaikesta huolimatta asiat, joihin tässä kirjoituksessa keskityn ovat totta riippumatta siitä, puhummeko raffinoidusta suklaasta, tummasta suklaasta vai raakakaakaosta.

Raakakaakaon kannattajat kertovat, että raakakaakao on terveellistä, koska siinä on hyvin korkeat pitoisuudet antioksidantteja ja magnesiumia. No se voikin olla totta, mutta täytyy katsoa tuotteen ravintoarvoa kokonaisuutena, eikä pelkkää tiettyä ravintoainesosaa, ennenkuin voi päättää tuotteen terveellisyydestä. Kaikenlaisten suklaatuotteiden ja kaakaolaatujen luontaiset negatiiviset ominaisuudet peittoavat vahvasti positiiviset.

Raakakaakao sisältää luonnostaan yli 300 kemikaalia, joista useat ovat haitallisia ihmiskeholle ja mielelle säännöllisesti käytettynä. Monia näistä voitaisiin pitää myrkkyinä. Kaikkein tehokkaimpia, haitallisimpia ja häiritsevimpiä ovat teobromiini, teofylliini ja kofeiini. Näillä kemikaaleilla on tuhoava vaikutus keskushermostoon, ruuansulatusjärjestelmään ja sydämeen ja verisuonistoon sekä endokriiniseen järjestelmää, mikä voi näkyä masennuksena, ahdistuksena, hermostuneisuutena, unettomuutena, ruuansulatushäiriöinä, lisämunuaisten uupumisena, kroonisena väsymyksenä, pahoinvointina, hermosto-oireina, osteoporoosina, sydän- ja verisuonijärjestelmän häiriöinä ja monena muuna oireena. Raakakaakaon kemikaalit ovat itse asiassa paljon voimakkaampia, kuin prosessoidussa suklaassa, koska ne ovat käsittelemättömässä muodossa.

Suklaa käsitellään fermentoimalla ja missä tahansa fermentoidussa ruuassa on paljon glutamaattia ja histamiinia, mikä voi johtaa kohonneisiin pitoisuuksiin ihmsillä, joilla luonnostaan on paljon histamiinia tai glutamaattia.

Siinä on myös paljon hometta ja mykotoksiinia (tietyn tyyppisten sienien tuottamaa hometta) kuten aflatoksiinia ja okratoksiinia, joista voi seurata laaja kirjo erilaisia neurologisia oireita. Aflatoksiini on myös karsinogeeni, jota voi löytyä myös maapähkinöistä, pistaasipähkinöistä, riisistä, vehnästä ja maissista. Suklaassa on lisäksi runsaasti oksaalihappoa, mikä voi estää kalsiumin imeytymistä.

Tämän lisäksi raakakaakao stimuloi suuria määriä serotoniinia, endorfiinia ja dopamiinia, kolmea elintärkeää hermovälittäjäainetta, jotka vaikuttavat mielen, kivun, unen ja ruokahalun sekä riippuvuuden säätelyyn. Siinä on myös suuria määriä muita kemikaaleja, kuten fenyylietyyliamiinia ja anandamiinia.

Serotoniini ehkäisee masennusta, dopamiini saa aikaan onnellisuuden ja mielihyvän tunteita ja parantaa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta ja endorfiini on luonnollinen kivun lievittäjä. Riittävä määrä hermovälittäjäaineita tarvitaan hyvään fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen, kuitenkin korkeat määrät mitä tahansa näistä hermovälittäjäaineista, saa aikaan voimakasta mielihyvää, euforiaa, hyvää oloa, ja kivun lievenemistä. Tästä syystä ihmiset tulevat riippuvaisiksi opiaateista, jotka lisäävät endorfiinia, amfetamiinista, joka lisää dopamiinia ja alkoholista, koska se lisää dopamiinia, endorfiinia ja serotoniinia.

Fenyylietyyliamiini on amfetamiiini, joka stimuloi dopamiinireseptoreita, nostaa pulssia, verensokeria, valppautta ja verenpainetta. Fenyylietyyliamiinia esiintyy luonnostaan aivoissa ja se on kemikaali, jota vapautuu kun rakastumme, mistä johtuen jotkut ovatkin riippuvaisia rakastumisesta. Kuitenkin luonnollisesti aivoissa esiintyvä fenyylietyyliamiini on huomattavasti alhaisempi pitoisuudeltaan ja voimakkuudeltaan kuin suklaa.

Anandamiini on endokannabinoidi, hermovälittäjäaine, jonka eritystä lisää marihuana ja riippuvuus, tuottaen samanlaisen huumaantuneen tilan. Endokannabinoidit vaikuttavat aisti- ja aikakäsitykseen, mielihyvään, ruokahaluun, kipuun, suuntavaistoon, keskittymiskykyyn, muistiin, ajatteluun ja liikkeisiin ja niillä on muita hermovälittäjäaineita vaimentava vaikutus. Myös endokannabinoideja esiintyy luontaisesti aivoissa, mutta marihuana ja suklaa saavat aikaan lisääntyneen erityksen, mikä aiheuttaa huumaantuneen olotilan. Lisäksi muut suklaan kemikaalit hidastavat anandamiinin hajoamista, mikä pidentää suklaan aikaansaamaa euforista vaikutusta.

Suklaa sisältää lisäksi toista ainetta nimeltä epikatekiini, jolla on morfiinin kaltainen aktiivisuus. Kirjassa Breaking the Food Seduction lääkäri Neal Barnard kirjoittaa "totuus on, että suklaa pohjimmiltaan on riippuvuutta aiheuttava huume. Sen vaikutus kohdistuu samaan paikkaan aivoissa, kuin heroiinin ja morfiinin." Tätä vahvistaa osittain tutkimukset, joissa on havaittu opiaatteja blokkaavan Naloxone-lääkkeen, jota on käytetty heroiinin yliannostuksen haittojen korjaamiseen, poistavan myös suklaariippuvuuden ja suklaan himon. Tosiasiassa Naloxone tekee suklaasta täysin merkityksettömän. Suklaa vaikuttaa siis aivoihin samalla tavoin kuin opiaatit.

Bernard kirjoittaa, että suklaa ei stimuloi opiaattireseptoreita yhtä voimakkaasti, kuin huumeet, mutta vaikutus on sama ja se saa meidät haluamaan aina vain lisää suklaata. Barnardin mukaan suklaariippuvuus voidaan katkaista myös muutamalla muulla lääkkeellä, joiden vaikutus kohdistuu hermovälittäjäaineisiin, kuten Wellbutrin ja Topamax, mikä jälleen vahvistaa käsitystä suklaan vaikutuksesta hermovälittäjäaineisiin.

Barnard selittää, "suklaa ei ole vain yksittäisen huumeen kaltainen yhdiste, vaan se on kokonainen huumekauppa; jäänteitä miedoista opiaateista, kofeiinia, amfetamiinin kaltaisia ainesosia, ja kevyt marihuanan tuulahdus, kaikki samassa paketissa. Aivan kuten sokerin koskettaminen kieltä lähettää aivoihin välittömän signaalin, joka laukaisee lähes samanaikaisen opiaattireaktion, tekee suklaa saman, mutta omassa kemikaalien runsaudensarvessaan." Jos suklaaseen yhdistetään sokerin ja rasvan seos (ainesosia, jotka myös vaikuttavat hermovälittäjäaineiden eritykseen 50/50), se "saavuttaa maksimaalisen vastustamattomuuden".

Monet näistä kemikaaleista ylistimuloivat autonomista hermostoa ja sysäävät elimistön taistele tai pakene tilaan. Jos kaakaotuotteita syödään jatkuvasti, se voi aiheuttaa autonomisen hermoston kroonisen toimintahäiriön, mikä aiheuttaa laajan kirjon erilaisia psyykkisiä ja fyysisiä oireita, kuten korkea verenpaine, ahdistuneisuus, sydämen tykytys, kyvyttömyys nukkua, masennus, päänsäryt, migreenit, takykardia, yliaktiivinen virtsarakko jne.

Lisäksi eräässä tiedejulkaisussa tutkijat päättelivät, että "suklaa voi aiheuttaa samanlaisia psykofarmakologisia ja käyttäytymisen reaktioita herkissä ihmisissä, kuin huumeeet ja alkoholi." He selittävät, että "suklaa sisältää useita biologisesti aktiivisia ainesosia, (metyyliksantiineja, biogeenisia amiineja ja kannabinoidien kaltaisia rasvahappoja) jotka kaikki voivat aiheuttaa epänormaalia käytöstä ja psyykkisiä aistimuksia, jotka ovat samansuuntaisia muiden riippuvuutta aiheuttavien aineiden kanssa. Suklaata voidaan toisinaan käyttää itselääkinnällisesti ravintoainepuutoksissa (esim. magnesium) tai tasapainottamaan matalia hermovälittäjäainetasoja, joka ilmenee mm. Mielialan ailahteluina, liiallisena syömisenä ja pakko-oireisena käyttäytymisenä (esim. Serotoniin ja dopamiini)." He varoittavat ravitsemusalan ammattilaisia, että heidän "tulee olla tietoisia siitä, että suklaariippuvuus on todellista". Suklaan psykofarmakologiset ja kemosensoriset vaikutukset tulee ottaa huomioon, kun tehdään suosituksia terveellisestä ruokavaliosta, tai muiden ravitsemusaiheisten terveysasioiden yhteydessä.

Tästä syystä suklaa saa olosi tuntumaan niin hyvältä ja on niin koukuttavaa. Olet periaatteessa "pilvessä", kun syöt suklaata. Näiden aiemmin mainittujen kemikaalien mukanaolo osoittaa, että raakakaakao on mieleen vaikuttava riippuvuutta aiheuttava aine. Raakakaakao liikastimuloi ja matkii hermovälittäjäaineita aivoissa, aivan kuten kovat huumeet kokaiini ja morfiini. Hermovälittäjäaineiden liikastimulointi tai matkiminen aiheuttaa aivojen oman hermovälittäjäaineiden tuotannon vähentymistä, mikä johtaa hermovälittäjäaineiden ehtymiseen ja sietoon.

Hermovälittäjäaineiden ehtyminen johtaa riippuvuuteen, sekä lukuisiin eri terveysongelmiin, kuten hermovälittäjäaineiden epätasapainoon, unettomuuteen, masennukseen, ahdistukseen, ylipainoon, hyperaktiivisuuteen, krooniseen kipuun, väsymykseen, hermostuneisuuteen, lisämunuaisten uupumiseen ja väkivaltaiseen käytökseen. Suklaa kaikissa muodoissaaan saa aikaan euforian tunteita, mikä saa meidät haluamaan lisää. Suuret määrät raakakaakaota voivat lisäksi aiheuttaa hallusinaatioita.

Kun syöt suklaata tai raakakaakaota, on kuin olisit polttanut hiukan kannabista, juonut vähän viiniä, vetäissyt pikkuisen kokaiinia ja metamfetamiinia ja pistänyt aavistuksen heroiinia, kaikkea yhtäaikaa, koska suklaa stimuloi endorfiinia, dopamiinia, serotoniinia ja anandamiinia samalla periaatteella kuin huumeet. Vaikutus on heikompi, kuin kovilla huumeilla, mutta aivoissa tapahtuu sama prosessi. Ei siis ihme, että koko maailma rakastaa suklaata.

Kaikki tämä vaikutus, mikä kohdistuu hermovälittäjäaineisiin ja autonomiseen hermostoon, aiheuttaa lisämunuaisten heikkenemistä, myös lisämunuaiset joutuvat ylistimuloinnin kohteeksi. Kun lisämunuaisia ylistimuloidaan, niitä käytännössä kehoitetaan jatkuvasti vapauttamaan kortisolia ja muita stressihormoneja, mikä saa aikaan jatkuvan varuillaan olon ja energisyyden tunteet. Ajan myötä, jos lisämunuaisia vaaditaan jatkuvasti tuottamaan näitä hormoneja, ne uupuvat. Ne eivät tuota enää kortisolia siihen tapaan, kuin niiden tulisi, mikä johtaa lisämunuaisten väsymiseen ja lopulta loppuun palamiseen. Lisämunuaisen väsyminen tai loppuunpalaminen johtaa puolestaan moniin kroonisiin oireisiin ja sairaustiloihin, kuten epänormaaliin väsymiseen, kyvyttömyyteen käsitellä stressiä, ärtyneisyyteen, masennukseen ja moneen muuhun tilaan ja oireeseen.

Ihmisistä tulee riippuvaisia raakakaakaosta tai suklaasta, koska nyt heidän hermovälittäjäaineensa ja lisämunuaisensa eivät enää toimi kunnolla omillaan, vaan ne tarvitsevat nyt jatkuvasti raakakaakaota, kyetäkseen hoitamaan hommansa. He tuntevat väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta, masennusta, ärtyneisyyttä yms., jos eivät syö suklaata, joten he syövät sitä käytännössä koko ajan.

Lisäksi joka kerta, kun stressijärjestelmää aktivoidaan, kuten suklaan sisältämä kofeiini tekee, käynnistää stressihormoni adrenaliini reaktion, minkä seurauksena maksa vapauttaa sokeria verenkiertoon, minkä seurauksena verensokeri nousee, mistä puolestaan seuraa insuliinin eritys ja ylimääräisen sokerin varastoiminen rasvana. Tämä siis tarkoittaa, että suklaan syönti voi edesauttaa mm. insuliiniresistenssin, hyperinsulinemian, tyypin 2 diabeteksen, ylipainon ja sydäntautien kehittymistä.

Sekä raaka fermentoimaton kaakaojauhe, että tavallinen kaakaojauhe, sisältävät molemmat poikkeuksellisen korkeita pitoisuuksia fytiinihappoa, kuten myös prosessoitu suklaa, vaikkakin pienemmässä mittakaavassa. Fytiinihappo on antiravinne, joka sitoutuu mineraaleihin ja estää niiden hyödyntämisen ja tiettyjen tärkeiden ruuansulatusentsyymien aktiivisuutta, kuten amylaasin, pepsiinin ja trypsiinin mistä voi seurata mineraalien puutoksia, suolisto tulehdusta, vuotavaa suolta ja autoimmuunisairauksia. Eikä siinä kaikki, monissa kaakaomerkeissä on korkeita pitoisuuksia eri metalleja, kuten kadmiumia, lyijyä ja kuparia, joilla voi olla erityisen haitallinen vaikutus hermovälittäjäaineiden tuotantoon ja toimintaan ja tunne-elämän hyvinvointiin. Korkeat metallipitoisuudet on yhdistetty lukuisiin mielenterveyden ongelmiin. Muita oireita ja häiriötiloja, joita voi kehittyä raakakaakaon liikakulutuksen seurauksena, ovat rauhasten epänormaali kasvu, paniikkikohtaukset, ärtyneisyys, päänsäryt, selittämättömät raivonpuuskat, mielialan heittelyt, heikentynyt suoliston toiminta, synnynnäiset poikkeavuudet, "ärtyneet" munuaiset, vapina, maksavauriot, väkivalta, vainoharhaisuus, PMS, OCD (pakko-oireinen häiriö) ja huimaus. Voisimme tiivistäen sanoa, että raakakaakao liikastimuloi sydäntä, mieltä, hermostoa ja koko elimistöä. Liikastimulointi ei ole koskaan hyväksi, se johtaa loppuunpalamiseen, toimintahäiriöihin ja rappeutumiseen. Kaakaon väittäminen superfoodiksi on järjetöntä.

Jos tunnet minut, tiedät että olen Paleoruokavalion puolesta puhuja. Valitettavasti useat ihmiset paleoyhteisöissä ovat siinä harhaoppisessa käsityksessä, että tumman suklaan tai raakakaakaon syöminen olisi terveellistä. Löydät tumman suklaan useista paleoresepteistä. Toivon ettet sortuisi tähän misinformaatioon. Kaiken aiemman kirjoittamani lisäksi, luola-aikakauden esi-isämme eivät sortuneet mihinkään, mikä muistuttaa suklaata. Muista että suurin osa paleoresepteistä on kirjoitettu suurelle yleisölle, ei ihmisille, joilla on kroonisia fyysisiä tai psyykkisiä terveysongelmia. On totta, että toiset, joilla on hyvä terveys, voivat hemmotella itseään jollain epäterveellisellä tavalla, kuten suklaan syönnillä, ilman kovin kummoisia seurauksia. Tällä sivustolla käsittelemme riippuvuutta, mielenterveyden ongelmia, ruuansulatusjärjestelmän ongelmia, autoimmuunisairauksia, endokriinisen järjestelmän sairauksia, hiivan liikakasvua, autonomisen hermoston häiriöitä ja monia muita ongelmia. Tällä ryhmällä ei ole samaa vapautta hemmotella itseään. Paleoihmisten mielestä suklaa on järkevää hemmottelua, mutta monille ihmisille siinä ei ole mitään järkeä.

Jos lankeat herkuttelemaan suklaalla, sen käyttö pitäisi olla rajattu erityisiin tilanteisiin, ja täysin tietoisena suklaaseen liittyvistä tosiasioista, eikä harhakuvin ja valhein verhottuna. Suklaata ei tulisi käyttää virheellisen olettamuksen perusteella, että syöt jotain todella terveellistä, eikä kieltämällä tosiasioita, jotta voisi jatkaa haitallista riippuvuutta. Satunnainen sokerittoman luomukaakaon tai -suklaapalan syöminen ei tee suurimmalle osalle ihimisistä mitään isompaa vahinkoa (ellet ole toipumassa riippuvuudesta, jolloin voi seurata takapakki), joka tapauksessa suklaan tai raakakaakaon ei tulisi olla säännöllinen osa ruokavaliota. Henkilökohtainen kokemukseni on, ettei ole väliä onko kyseessä luomu prosessoitu suklaa, tumma suklaa tai raakakaakao, niillä kaikilla on samat negatiiviset vaikutukset. Jos söisin vähänkään jotain näistä, saisin päänsärkyä, ahdistuskohtauksia, hyperaktiivisuutta, vapinaa ja hermostuneisuutta, nopeutunutta sydämen sykettä, ärtyneisyyttä ja valvoisin koko yön. Eikä siinä kaikki, vaan suklaariippuvuuteni tulisi kaikella voimalla takaisin. Jos sinulla on suklaariippuvuus, se on kuin mikä tahansa riippuvuus, joka iskee takaisin jos kajoat siihen. Se mitä tiedän raakakaakaosta ja suklaasta saa aikaan sen, etten voi hyvällä omalla tunnolla nauttia suklaata, varsinkin kun hinta, jonka joudun oireiden kautta maksamaan on yksinkertaisesti liian kova. Joten pysyn siitä kokonaan erossa. Jos tekee mieli kermaista kaakaota, käytän carobia. Carob on aivan yhtä tyydyttävää, eikä aiheuta mitään niistä haittavaikutuksista, joita raakakaakao tai suklaa aiheuttavat.

Muutamia muita tärkeitä ja suorastaan vastenmielisiä tosiasioita suklaaseen liittyen, joista haluat olla tietoinen, on paljastettu teoksessa "Poison with Capital C". "Joka kerta kun syöt suklaapatukan, saatat samalla syödä jyrsijän karvan ja 16 hyönteisen palaaja edelleen kyseinen tuote saa FDA:lta siunauksensa. Kaakaojauheessa tai suklaakakussa ei saa olla enempää, kuin 75 hyönteisen osaa kolmessa ruokalusikallisessa jauhetta. Neljä prosenttia kaakaopavuista saattavat olla hyönteisten saastuttamaa. Eläinperäinen uloste (kuten näkyvä rotan kakka) ei saa ylittää 10 mg per pauna." Siinäpä jotain, mitä ehkä haluat ajatella jatkossa, kun tekee mieli suklaapatukkaa. Toisaalta, luulenpa että näin on myös muiden massatuotettujen ruokien, kuten pähkinöiden, siementen ja jyvien kohdalla. Emme vain ole siitä tietoisia. Ruokien massatuotannosta seuraa vääjäämättä eläinperäisten aineiden pääätymistä ruokatarvikkeisiin. Ällöttävä ajatus, mutta todennäköisesti todellisuutta.

Tässä muutama nettisivu raakakaakaon toksisuudesta, joilla ehkä haluat vierailla:

https://www.living-foods.com/articles/toxiccacao.html

https://www.thinkandgoraw.com/IsRawChocolateHealthy.htm

https://www.pearmagazine.com/online/2007/feb-mar/chocolate1.html

Raakakaakaon puolestapuhujat tykkäävät jättää minulle kommetteja ja julistavat päättäväisesti, ettei heillä ole mitään ongelmia sen syönnissä ja tarjoavat minulle listaa ns. "hyödyistä", mutta se ei ole oleellista. Kuten aiemmin tuli jo ilmi, meidän tulee katsoa tuotteen koko ravitsemuksellista kuvaa, jotta voimme päättää, onko tuote todellisuudessa terveellinen. Joidenkin hyötyjen esiintyminen ruoka-aineessa ei kumoa sen selviä vaaroja. Tämä sivu ei ole olemassa, jotta voisimme keskustella hyödyistä, vaan jotta ihmiset saisivat tietoa riskeistä ja vaaroista ja myös vahvistamassa heidän kokemuksia, jotka saavat näitä negatiivisia haittavaikutuksia.

Tietenkin on aina niitäkin ihmisiä, jotka eivät koe mitään haittavaikutuksia minkään kaakaotuotteen käytöstä. Toiset voivat polttaa ketjussa ja juoda tynnyri tolkulla koko elämänsä, huomaamatta haittavaikutuksia, mutta se ei tarkoita, että meidän kaikkien tulisi kokea samoin. Jos sinua on siunattu upeilla geeneillä ja teräksestä tehdyllä autonomisella hermostolla, voit olla yksi näistä onnellisista, mutta harvalla käy näin hyvä tuuri. Tekemällä yksinkertaisia muutoksia ruokavaliossa, voimme muuttaa geeniemme ilmentymistä ja siten parantaa terveyttämme. Toiset ovat herkempiä kaakaon ja raakakaakaon sisältämille kemikaaleille. Tyypillisesti nämä ovat ihmisiä, joilla on erityisherkkä sympaattinen hermosto ja/tai hermovälittäjäaineiden epätasapainoa tai ongelmia puhdistusjärjestelmän kanssa ja näiden ihmisten tulisi rajoittaa (kaakaon) kulutusta eniten. Jokaisen jolla on haasteita yhdenkin seuraavaksi luetellun tilan kanssa, tulisi tosissaan rajoittaa suklaan tai raakakaakaon käyttöä, koska nämä henkilöt ovat kaikkein herkimpiä (kaakaon) negatiivisille vaikutuksille: sokeri tai hiilihydraatti addiktio, alkoholismi, huumeriippuvuus, kofeiiniriippuvuus, nikotiiniriippuvuus, PMS, ärtyneen suolen oireyhtymä, vuotava suoli, ruokayliherkkyydet, hiivan liikakasvu, hermovälittäjäaineiden epätasapaino tai puute, lisämunuaisen uupumus, krooninen väsymys, fibromyalgia, kemikaaliyliherkkyys, hyperaktiivisuus, keskittymiskyvyn puute, diabetes, tyypin 2 diabetes, masennus, pakonomainen syöminen, ahdistuneisuushäiriö, mielialan heilahtelut, sydän sairaudet, korkea verenpaine, insuliiniresistenssi, migreeni, hormonien epätasapaino, Touretten syndrooma, Autismi, vihan hallintaongelmat, raivon purkaukset, väkivalta tai mikä tahansa muu mielenterveyden ongelma tai autonomisen hermoston häiriö. Tosin joskus voi kestää hetken, ennen kuin oireita ilmaantuu. Ihmiselimistö osaa käsitellä tukun väärinkäytöksiä, ennen kuin asiat alkavat mennä pieleen. Joten jos satut olemaan henkilö, joka syö tänään suklaata ilman ongelmia, ei se kuitenkaan tarkoita, etteikö tilanne voisi muuttua. Ja tilanne muuttuu kun vanhenemme, kun kohtaamme erilaisia stressitilanteita, ympäristöjä ja elämän tapahtumia. (Kaakaon) kulutuksen vähentäminen hyödyttäisi suurinta osaa ihmisistä, huolimatta heidän terveyden tilastaan, sillä ajan saatossa autonominen hermosto voi herkistyä ja hermovälittäjäaineiden tuotanto häiriintyä. Vaikka kaakao tai tumma suklaa sisältääkin antioksidantteja ja mineraaleja, kuten magnesiumia, ei se silti tarkoita, että sitä kannattaisi syödä. Tämän aineen erityisen kitkerä maku on luonnon oma keino varoittaa meitä sen sisältämistä myrkyistä. Antioksidantteja ja magnesiumia löytyy monista muista huomattavasti terveellisemmistä ruoka-aineista, joissa ei ole kaakaon sisältämiä vaarallisia ja vahingollisia kemikaaleja. Voimme saada kaakaon hyödyt muualta ilman riskejä negatiivisia terveysvaikutuksia. Jos tarvitset apua voittaaksesi suklaariippuvuuden, katso tämän sivun ohjeet tarvittavista muutoksista.


Lähteet

Drewnowski, A., Krahn, D. D., Demitrack, M. A., Nairn, K. & Gosnell, B. A. (1995) Naloxone, an opiate blocker, reduces the consumption of sweet high-fat foods in obese and lean female binge eaters. Am. J. Clin. Nutr. 61:1206-1212.

Drewnowski, A., Krahn, D. D., Demitrack, M. A., Nairn, K. & Gosnell, B. A. (1992) Taste responses and preferences for sweet high-fat foods: evidence for opioid involvement. Physiol. Behav. 51:371-379.

Bruinsma K, Taren DL. Chocolate Food or Drug? J Am Diet Assoc. 1999 Oct;99(10):1249-56.

Ashley N. Gearhardt, MS, MPhil; Sonja Yokum, PhD, et al. Neural Correlates of Food Addiction Arch Gen Psychiatry. 2011;Volume 68 No.(8):808-816.

Jennifer A. Nassera, et al. The Neural Basis of Feeding and Reward: A Tribute to Bart Hoebel. Physiology & Behavior, Volume 104, Issue 1, 25 July 2011, Pages 117-121.

DiFeliceantonio AG, Mabrouk OS, Kennedy RT, Berridge KC. Enkephalin Surges in Dorsal Neostriatum as a Signal to Eat. Current Biology. Published online September 20 2012

Dr. Nora Volkow, director of NIDA (National Institute on Drug Abuse). Chocolate, A Dangerous Drug.

https://www.youtube.com/watch?v=kfeyFY58Hs0

Ecuadorian Cacao Powder Heavy Metals Lab Test

Barnard, Neal, M.D. Breaking the Food Seduction: The Hidden Reasons Behind Food Cravings. St. Martin's Griffin (September 23, 2004)

di Tomaso E, Beltramo M, Piomelli D. Brain cannabinoids in chocolate. Nature. 1996 Aug 22;382(6593):677-8.

Panneerselvam M. et al. Dark chocolate receptors: epicatechin-induced cardiac protection is dependent on delta-opioid receptor stimulation. Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2010 Nov ;299(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20833967. "