Onko suklaa oikeasti terveellistä?

10.11.2020

Olen usein miettinyt kaakaotuotteiden terveellisyyttä. Uutisointi kaakaotuotteisiin ja erityisesti suklaaseen liittyen keskittyy lähes yksinomaan niiden terveyshyötyihin. Törmäsin kirjoitukseen, joka muutti käsitykseni suklaan ja muiden kaakaotuotteiden terveellisyydestä. Tällä hetkellä eletään joulunalusaikaa ja kaupat pullistelevat erilaisia suklaatuotteita. Kuka ne kaikki syö? Olen parhaillani suomentamassa löytämääni tekstiä ja julkaisen käännöksen parin päivän kuluttua. Alkuperäinen artikkeli löytyy seuraavasta osoitteesta:

https://www.holistichelp.net/blog/is-raw-cacao-really-healthy/


Ovatko raakakaakao ja tumma suklaa oikeasti terveellisiä?

Vapaa käännös kirjoituksesta:
"Is Raw Cacao or Dark Chocolate Really Healthy?"
By Cytnhia Perkins


Monia ihmisiä on informoitu väärin ja hämätty raakakaakaon ja tumman suklaan kauppaajien taholta uskomaan, että nämä tuotteet ovat maailman terveellisimmästä päästä ja että näitä voi ja suorastaan pitäisi syödä niin paljon kuin haluaa. Nämä väitteet eivät yksinkertaisesti ole totta ja mielestäni näitä motivoivat raha ja riippuvuus.

Raakakaakaon ja tumman suklaan tuottajat takovat voittoa tällä terveyshypetyksellä ja veloittavat suuria summia tavarasta, joka on tuskin kaupan tavallista suklaapatukkaaa kummempaa. Suklaa-addiktit, kuten muutkin addiktit, etsivät aina keinoa oikeuttaa valitsemansa huumeen käyttö ja suuttuvat kun kerrotkin heille päinvastaista touttaa. Aivan kuten alkoholistitkin haluavat kuulla, että olut päivässä, tai lasi viiniä on terveydelle hyväksi, vaikka kaikki tiedämme totuuden. Katsoipa asiaa miltä kantilta tahansa, säännöllinen suklaan tai raakakaakaon syöminen ei ole terveellistä.

Raakakaakaon ja tumman suklaan edustajat sanovat, että raakakaakaon ja raffinoidun suklaan välillä on eroa. Pääasiallinen ero on siinä, että raakakaakao ja tumma suklaa sisältävät suuria määriä antioksidantteja ja mineraaleja, kun taas raffinoidussa suklaassa ei näitä ole. Kaikesta huolimatta asiat, joihin tässä kirjoituksessa keskityn ovat totta riippumatta siitä, puhummeko raffinoidusta suklaasta, tummasta suklaasta vai raakakaakaosta. 

Raakakaakaon kannattajat kertovat, että raakakaakao on terveellistä, koska siinä on hyvin korkeat pitoisuudet antioksidantteja ja magnesiumia. No se voikin olla totta, mutta täytyy katsoa tuotteen ravintoarvoa kokonaisuutena, eikä pelkkää tiettyä ravintoainesosaa, ennenkuin voi päättää tuotteen terveellisyydestä. Kaikenlaisten suklaatuotteiden ja kaakaolaatujen luontaiset negatiiviset ominaisuudet peittoavat vahvasti positiiviset.  

Raakakaakao sisältää luonnostaan yli 300 kemikaalia, joista useat ovat haitallisia ihmiskeholle ja mielelle säännöllisesti käytettynä. Monia näistä voitaisiin pitää myrkkyinä. Kaikkein tehokkaimpia, haitallisimpia ja häiritsevimpiä ovat teobromiini, teofylliini ja kofeiini. Näillä kemikaaleilla on tuhoava vaikutus keskushermostoon, ruuansulatusjärjestelmään ja sydämeen ja verisuonistoon sekä endokriiniseen järjestelmää, mikä voi näkyä masennuksena, ahdistuksena, hermostuneisuutena, unettomuutena, ruuansulatushäiriöinä, lisämunuaisten uupumisena, kroonisena väsymyksenä, pahoinvointina, hermosto-oireina, osteoporoosina, sydän- ja verisuonijärjestelmän häiriöinä ja monena muuna oireena. Raakakaakaon kemikaalit ovat itse asiassa paljon voimakkaampia, kuin prosessoidussa suklaassa, koska ne ovat käsittelemättömässä muodossa. 

Suklaa käsitellään fermentoimalla ja missä tahansa fermentoidussa ruuassa on paljon glutamaattia ja histamiinia, mikä voi johtaa kohonneisiin pitoisuuksiin ihmsillä, joilla luonnostaan on paljon histamiinia tai glutamaattia. 

Siinä on myös paljon hometta ja mykotoksiinia (tietyn tyyppisten sienien tuottamaa hometta) kuten aflatoksiinia ja okratoksiinia, joista voi seurata laaja kirjo erilaisia neurologisia oireita. Aflatoksiini on myös karsinogeeni, jota voi löytyä myös maapähkinöistä, pistaasipähkinöistä, riisistä, vehnästä ja maissista. Suklaassa on lisäksi runsaasti oksaalihappoa, mikä voi estää kalsiumin imeytymistä.  

Tämän lisäksi raaka kaakao stimuloi suuria määriä serotoniinia, endorfiinia ja dopamiinia, kolmea elintärkeää hermovälittäjäainetta, jotka vaikuttavat mielen, kivun, unen ja ruokahalun sekä riippuvuuden säätelyyn. Siinä on myös suuria määriä muita kemikaaleja, kuten fenyylietyyliamiinia ja anandamiinia. 

Serotoniini ehkäisee masennusta, dopamiini saa aikaan onnellisuuden ja mielihyvän tunteita ja parantaa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta ja endorfiini on luonnollinen kivun lievittäjä. Riittävä määrä hermovälittäjäaineita tarvitaan hyvään fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen, kuitenkin korkeat määrät mitä tahansa näistä hermovälittäjäaineista, saa aikaan voimakasta mielihyvää, euforiaa, hyvää oloa, ja kivun lievenemistä. Tästä syystä ihmiset tulevat riippuvaisiksi opiaateista, jotka lisäävät endorfiinia, amfetamiinista, joka lisää dopamiinia ja alkoholista, koska se lisää dopamiinia, endorfiinia ja serotoniinia.   

Fenyylietyyliamiini on amfetamiiini, joka stimuloi dopamiinireseptoreita, nostaa pulssia, verensokeria, valppautta ja verenpainetta. Fenyylietyyliamiinia esiintyy luonnostaan aivoissa ja se on kemikaali, jota vapautuu kun rakastumme, mistä johtuen jotkut ovatkin riippuvaisia rakastumisesta. Kuitenkin luonnollisesti aivoissa esiintyvä fenyylietyyliamiini on huomattavasti alhaisempi pitoisuudeltaan ja voimakkuudeltaan kuin suklaa.  

Anandamiini on endokannabinoidi, hermovälittäjäaine, jonka eritystä lisää marihuana ja riippuvuus, tuottaen samanlaisen huumaantuneen tilan. Endokannabinoidit vaikuttavat aisti- ja aikakäsitykseen, mielihyvään, ruokahaluun, kipuun, suuntavaistoon, keskittymiskykyyn, muistiin, ajatteluun ja liikkeisiin ja niillä on muita hermovälittäjäaineita vaimentava vaikutus. Myös endokannabinoideja esiintyy luontaisesti aivoissa, mutta marihuana ja suklaa saavat aikaan lisääntyneen erityksen, mikä aiheuttaa huumaantuneen olotilan. Lisäksi muut suklaan kemikaalit hidastavat anandamiinin hajoamista, mikä pidentää suklaan aikaansaamaa euforista vaikutusta.  

Suklaa sisältää lisäksi toista ainetta nimeltä epikatekiini, jolla on morfiinin kaltainen aktiivisuus. Kirjassa Breaking the Food Seduction lääkäri Neal Barnard kirjoittaa "totuus on, että suklaa pohjimmiltaan on riippuvuutta aiheuttava huume. Sen vaikutus kohdistuu samaan paikkaan aivoissa, kuin heroiinin ja morfiinin." Tätä vahvistaa osittain tutkimukset, joissa on havaittu opiaatteja blokkaavan Naloxone-lääkkeen, jota on käytetty heroiinin yliannostuksen haittojen korjaamiseen, poistavan myös suklaariippuvuuden ja suklaan himon. Tosiasiassa Naloxone tekee suklaasta täysin merkityksettömän. Suklaa vaikuttaa siis aivoihin samalla tavoin kuin opiaatit. 

Barnard kirjoittaa, että suklaa ei stimuloi opiaattireseptoreita yhtä voimakkaasti, kuin huumeet, mutta vaikutus on sama ja se saa meidät haluamaan aina vain lisää suklaata. Barnardin mukaan suklaariippuvuus voidaan katkaista myös muutamalla muulla lääkkeellä, joiden vaikutus kohdistuu hermovälittäjäaineisiin, kuten Wellbutrin ja Topamax, mikä jälleen vahvistaa käsitystä suklaan vaikutuksesta hermovälittäjäaineisiin. 

Barnard selittää, "suklaa ei ole vain yksittäisen huumeen kaltainen yhdiste, vaan se on kokonainen huumekauppa; jäänteitä miedoista opiaateista, kofeiinia, amfetamiinin kaltaisia ainesosia, ja kevyt marihuanan tuulahdus, kaikki samassa paketissa. Aivan kuten sokerin koskettaessa kieltä,  lähtee aivoihin välitön signaali, joka laukaisee lähes samanaikaisen opiaattireaktion, samoin tekee suklaa, mutta omassa kemikaalien runsaudensarvessaan." Jos suklaaseen yhdistetään sokerin ja rasvan (ainesosia, jotka myös vaikuttavat hermovälittäjäaineiden eritykseen) seos (50/50), se "saavuttaa maksimaalisen vastustamattomuuden". 

Monet näistä kemikaaleista liikastimuloivat autonomista hermostoa ja sysäävät elimistön taistele tai pakene tilaan. Jos kaakaotuotteita syödään jatkuvasti, se voi aiheuttaa autonomisen hermoston kroonisen toimintahäiriön, mistä puolestaan seuraa laaja kirjo erilaisia psyykkisiä ja fyysisiä oireita, kuten korkea verenpaine, ahdistuneisuus, sydämen tykytys, kyvyttömyys nukkua, masennus, päänsäryt, migreenit, takykardia, yliaktiivinen virtsarakko jne.

Lisäksi eräässä tiedejulkaisussa tutkijat päättelivät, että "suklaa voi aiheuttaa samanlaisia psykofarmakologisia ja käyttäytymisen reaktioita herkissä ihmisissä, kuin huumeeet ja alkoholi." He selittävät, että "suklaa sisältää useita biologisesti aktiivisia ainesosia, (metyyliksantiineja, biogeenisia amiineja ja kannabinoidien kaltaisia rasvahappoja) jotka kaikki voivat aiheuttaa epänormaalia käytöstä ja psyykkisiä aistimuksia, jotka ovat samansuuntaisia muiden riippuvuutta aiheuttavien aineiden kanssa. Suklaata voidaan myös käyttää itselääkinnällisesti ravintoainepuutoksissa (esim. magnesium) tai tasapainottamaan matalia hermovälittäjäainetasoja, mikä ilmenee mm. mielialan ailahteluina, liiallisena syömisenä ja pakko-oireisena käyttäytymisenä (esim. serotoniini ja dopamiini)." He varoittavat ravitsemusalan ammattilaisia, että heidän "tulee olla tietoisia siitä, että suklaariippuvuus on todellista". Suklaan psykofarmakologiset ja kemosensoriset vaikutukset tulee ottaa huomioon, kun tehdään suosituksia terveellisestä ruokavaliosta, sekä muissa tilanteissa, joissa käsitellään ravitsemusasioita.

Näistä edellä luetelluista syistä suklaa saa olosi tuntumaan niin hyvältä ja on niin koukuttavaa. Olet periaatteessa "pilvessä", kun syöt suklaata. Näiden aiemmin mainittujen kemikaalien mukanaolo osoittaa, että raakakaakao on mieleen vaikuttava riippuvuutta aiheuttava aine. Raakakaakao liikastimuloi ja matkii hermovälittäjäaineita aivoissa, aivan kuten kovat huumeet kokaiini ja morfiini. Hermovälittäjäaineiden liikastimulointi tai matkiminen aiheuttaa aivojen oman hermovälittäjäaineiden tuotannon vähentymistä, mikä johtaa hermovälittäjäaineiden ehtymiseen ja sietoon.

Hermovälittäjäaineiden ehtyminen johtaa riippuvuuteen, sekä lukuisiin eri terveysongelmiin, kuten hermovälittäjäaineiden epätasapainoon, unettomuuteen, masennukseen, ahdistukseen, ylipainoon, hyperaktiivisuuteen, krooniseen kipuun, väsymykseen, hermostuneisuuteen, lisämunuaisten uupumiseen ja väkivaltaiseen käytökseen. Suklaa kaikissa muodoissaaan saa aikaan euforian tunteita, mikä saa meidät haluamaan lisää. Suuret määrät raakakaakaota voivat lisäksi aiheuttaa hallusinaatioita.

Kun syöt suklaata tai raakakaakaota, on kuin olisit polttanut hiukan kannabista, juonut vähän viiniä, vetäissyt pikkuisen kokaiinia ja metamfetamiinia ja pistänyt aavistuksen heroiinia, kaikkea yhtäaikaa, koska suklaa stimuloi endorfiinia, dopamiinia, serotoniinia ja anandamiinia samalla periaatteella kuin huumeet. Vaikutus on heikompi, kuin kovilla huumeilla, mutta aivoissa tapahtuu sama prosessi. Ei siis ihme, että koko maailma rakastaa suklaata.

Kaikki tämä vaikutus, mikä kohdistuu hermovälittäjäaineisiin ja autonomiseen hermostoon, aiheuttaa lisämunuaisten heikkenemistä, myös lisämunuaiset joutuvat liikastimuloinnin kohteeksi. Kun lisämunuaisia liikastimuloidaan, niitä käytännössä kehoitetaan jatkuvasti vapauttamaan kortisolia ja muita stressihormoneja, mikä saa aikaan jatkuvan varuillaan olon ja energisyyden tunteen. Ajan myötä, jos lisämunuaisia vaaditaan jatkuvasti tuottamaan näitä hormoneja, ne uupuvat. Ne eivät tuota enää kortisolia siihen tapaan, kuin niiden tulisi, mikä johtaa lisämunuaisten väsymiseen ja lopulta loppuun palamiseen. Lisämunuaisen väsyminen tai loppuunpalaminen johtaa puolestaan moniin kroonisiin oireisiin ja sairaustiloihin, kuten epänormaaliin väsymiseen, kyvyttömyyteen käsitellä stressiä, ärtyneisyyteen, masennukseen ja moneen muuhun tilaan ja oireeseen.

Ihmisistä tulee riippuvaisia raakakaakaosta tai suklaasta, koska nyt heidän hermovälittäjäaineensa ja lisämunuaisensa eivät enää toimi kunnolla omillaan, vaan ne tarvitsevat nyt jatkuvasti raakakaakaota, kyetäkseen hoitamaan hommansa. He tuntevat väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta, masennusta, ärtyneisyyttä yms., jos eivät syö suklaata, joten he syövät sitä käytännössä koko ajan.

Lisäksi joka kerta, kun stressijärjestelmää aktivoidaan, kuten suklaan sisältämä kofeiini tekee, käynnistää stressihormoni adrenaliini reaktion, minkä seurauksena maksa vapauttaa sokeria verenkiertoon, minkä seurauksena verensokeri nousee, mistä puolestaan seuraa insuliinin eritys ja ylimääräisen sokerin varastoiminen rasvana. Tämä siis tarkoittaa, että suklaan syönti voi edesauttaa mm. insuliiniresistenssin, hyperinsulinemian, tyypin 2 diabeteksen, ylipainon ja sydäntautien kehittymistä.

Sekä raaka fermentoimaton kaakaojauhe, että tavallinen kaakaojauhe, sisältävät molemmat poikkeuksellisen korkeita pitoisuuksia fytiinihappoa, kuten myös prosessoitu suklaa, vaikkakin pienemmässä mittakaavassa. Fytiinihappo on antiravinne, joka sitoutuu mineraaleihin ja estää niiden hyödyntämisen ja tiettyjen tärkeiden ruuansulatusentsyymien aktiivisuutta, kuten amylaasin, pepsiinin ja trypsiinin mistä voi seurata mineraalien puutoksia, suolisto tulehdusta, vuotavaa suolta ja autoimmuunisairauksia. Eikä siinä kaikki, monissa kaakaomerkeissä on korkeita pitoisuuksia eri metalleja, kuten kadmiumia, lyijyä ja kuparia, joilla voi olla erityisen haitallinen vaikutus hermovälittäjäaineiden tuotantoon ja toimintaan ja tunne-elämän hyvinvointiin. Korkeat metallipitoisuudet on yhdistetty lukuisiin mielenterveyden ongelmiin. Muita oireita ja häiriötiloja, joita voi kehittyä raakakaakaon liikakulutuksen seurauksena, ovat rauhasten epänormaali kasvu, paniikkikohtaukset, ärtyneisyys, päänsäryt, selittämättömät raivonpuuskat, mielialan heittelyt, heikentynyt suoliston toiminta, synnynnäiset poikkeavuudet, munuaisten ongelmat, vapina, maksavauriot, väkivalta, vainoharhaisuus, PMS, OCD (pakko-oireinen häiriö) ja huimaus. Voisimme tiivistäen sanoa, että raakakaakao liikastimuloi sydäntä, mieltä, hermostoa ja koko elimistöä. Liikastimulointi ei ole koskaan hyväksi, se johtaa loppuunpalamiseen, toimintahäiriöihin ja rappeutumiseen. Kaakaon väittäminen superfoodiksi on järjetöntä.

Jos tunnet minut (Cynthian), tiedät että olen Paleo-ruokavalion puolestapuhuja. Valitettavasti useat ihmiset paleoyhteisöissä ovat siinä harhaoppisessa käsityksessä, että tumman suklaan tai raakakaakaon syöminen olisi terveellistä. Löydät tumman suklaan useista paleoresepteistä. Toivon ettet sortuisi tähän misinformaatioon. Kaiken aiemman kirjoittamani lisäksi, luola-aikakauden esi-isämme eivät sortuneet mihinkään, mikä muistuttaa suklaata. Muista että suurin osa paleoresepteistä on kirjoitettu suurelle yleisölle, ei ihmisille, joilla on kroonisia fyysisiä tai psyykkisiä terveysongelmia. On totta, että toiset, joilla on hyvä terveys, voivat hemmotella itseään jollain epäterveellisellä tavalla, kuten suklaan syönnillä, ilman kovin kummoisia seurauksia. Tällä sivustolla (Cynthian sivuilla) käsittelemme riippuvuutta, mielenterveyden ongelmia, ruuansulatusjärjestelmän ongelmia, autoimmuunisairauksia, endokriinisen järjestelmän sairauksia, hiivan liikakasvua, autonomisen hermoston häiriöitä ja monia muita ongelmia. Tällä ryhmällä ei ole samaa vapautta hemmotella itseään. Paleoihmisten mielestä suklaa on järkevää hemmottelua, mutta monille ihmisille siinä ei ole mitään järkeä.

Jos lankeat herkuttelemaan suklaalla, sen käyttö pitäisi olla rajattu erityisiin tilanteisiin, ja täysin tietoisena suklaaseen liittyvistä tosiasioista, eikä harhakuvin ja valhein verhottuna. Suklaata ei tulisi käyttää virheellisen olettamuksen perusteella, että syöt jotain todella terveellistä, eikä kieltämällä tosiasioita, jotta voisi jatkaa haitallista riippuvuutta. Satunnainen sokerittoman luomukaakaon tai -suklaapalan syöminen ei tee suurimmalle osalle ihimisistä mitään isompaa vahinkoa (ellet ole toipumassa riippuvuudesta, jolloin voi seurata takapakki), joka tapauksessa suklaan tai raakakaakaon ei tulisi olla säännöllinen osa ruokavaliota. Henkilökohtainen kokemukseni on, ettei ole väliä onko kyseessä luomu prosessoitu suklaa, tumma suklaa tai raakakaakao, niillä kaikilla on samat negatiiviset vaikutukset. Jos söisin vähänkään jotain näistä, saisin päänsärkyä, ahdistuskohtauksia, hyperaktiivisuutta, vapinaa ja hermostuneisuutta, nopeutunutta sydämen sykettä, ärtyneisyyttä ja valvoisin koko yön. Eikä siinä kaikki, vaan suklaariippuvuuteni tulisi kaikella voimalla takaisin. Jos sinulla on suklaariippuvuus, se on kuin mikä tahansa riippuvuus, joka iskee takaisin jos kajoat siihen. Se mitä tiedän raakakaakaosta ja suklaasta saa aikaan sen, etten voi hyvällä omalla tunnolla nauttia suklaata, varsinkin kun hinta, jonka joudun oireiden kautta maksamaan on yksinkertaisesti liian kova. Joten pysyn siitä kokonaan erossa. Jos tekee mieli kermaista kaakaota, käytän carobia. Carob on aivan yhtä tyydyttävää, eikä aiheuta mitään niistä haittavaikutuksista, joita raakakaakao tai suklaa aiheuttavat.

Muutamia muita tärkeitä ja suorastaan vastenmielisiä tosiasioita suklaaseen liittyen, joista haluat olla tietoinen, on paljastettu teoksessa "Poison with Capital C". "Joka kerta kun syöt suklaapatukan, saatat samalla syödä jyrsijän karvan ja 16 hyönteisen palaa ja edelleen kyseinen tuote saa FDA:lta siunauksensa. Kaakaojauheessa tai suklaakakussa ei saa olla enempää, kuin 75 hyönteisen osaa kolmessa ruokalusikallisessa jauhetta. Neljä prosenttia kaakaopavuista saattavat olla hyönteisten saastuttamaa. Eläinperäinen uloste (kuten näkyvä rotan kakka) ei saa ylittää 10 mg per pauna." Siinäpä jotain, mitä ehkä haluat ajatella jatkossa, kun tekee mieli suklaapatukkaa. Toisaalta, luulenpa että näin on myös muiden massatuotettujen ruokien, kuten pähkinöiden, siementen ja jyvien kohdalla. Emme vain ole siitä tietoisia. Ruokien massatuotannosta seuraa vääjäämättä eläinperäisten aineiden pääätymistä ruokatarvikkeisiin. Ällöttävä ajatus, mutta todennäköisesti todellisuutta.

Tässä muutama nettisivu raakakaakaon myrkyllisyydestä, joilla ehkä haluat vierailla:

https://www.living-foods.com/articles/toxiccacao.html

https://www.thinkandgoraw.com/IsRawChocolateHealthy.htm

https://www.pearmagazine.com/online/2007/feb-mar/chocolate1.html

Artikkeli jatkuu vielä... lisää käännöstä tulee muutaman päivän kuluttua :)