Jodi - kuka tarvitsee ravintolisää?

17.09.2020

Jodilisä - erityisesti vegaanit huomio!

Kesäkuun lopussa (2020) Helsingin Sanomat uutisoi Suomessa havaitusta radioaktiivisesta säteilystä. Säteilyhavaintoja oli tehty myös Ruotsissa ja Virossa. FB:ssä tuli vastaan kirjoitus, jossa kehoitettiin ottamaan jodilisä. Tarvitaanko jodilisää purkista? Kuka sitä tarvii ja minkä verran?

Jodi on välttämätöntä kipirauhasen toiminnalle. Kilpirauhashormoneja tarvitaan erityisesti keskushermoston kasvuun ja kehitykseen. Sikiöaikana tai lapsuudessa jodinpuute voi aiheuttaa häiriöitä kasvussa tai henkisessä kehityksessä. Aikuisena jodinpuutteesta voi seurata kilpirauhasen struumaa ja laajentumista. Jodia saadaan suomalaisessa ruokavaliossa maitotaloustuotteista ja viljatuotteista, sekä jodioidusta ruokasuolasta. Aikuisten jodin saantisuositus on 150 mcg/vrk (mcg=mikrogrammaa). Raskausaika ja imetysaika lisäävät jodintarvetta. Raskausajan jodin saantisuositus on 175 mcg/vrk ja imetysajan 200 mcg/vrk. (Ruokavirasto)

Ruokaviraston ja vegaaniliiton mukaan jodinlähteitä ovat maitotaloustuotteet, kalat, äyriäiset, merilevä, kananmuna, viljatuotteet ja jodioitu suola. Finravinto 2012 tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat ruokavaliostaan riittävästi jodia. Kuitenkin THL:n selvityksen mukaan suomalaiset kärsivät lievästä jodin puutteesta, perustuen virtsan jodipitoisuuksien mittaukseen. Finriski 2002 tutkimuksessa jodipitoisuus virtsassa oli keskimäärin 81 mcg/l ja vuoden 2012 Finriski tutkimuksen mukaan 63 mcg/l. Virtsan jodipitoisuuden riittävä taso on 150mcg/l. Jodin saanti ei siis ole riittävällä tasolla.

Hanna Kivimäen Itä-Suomen yliopistolle tehdystä Pro Gradu -tutkielmasta ilmenee, että yli puolella tutkimuksen vegaaneista oli vaikea jodin puutos. Jodipitoisuus mitattiin virtsasta. Tutkimuksen otanta oli pieni (40hlöä), mutta tulokset ovat hälyttäviä. Vakavaa jodinpuutetta ilmeni tutkimuksessa erityisesti naishenkilöillä.

Ruokavirasto on tehnyt suosituksen (2015), jonka mukaan jodin saantia tulee parantaa jodioidun ruokasuolan käytöllä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita suolan käytön lisäämistä. Suolan saannista vain osa tulee omasta suolapurkista. Suurin osa suomalaisten syömästä suolasta on peräisin elintarviketeollisuuden tuotteista. Laki ei velvoita elintarviketeollisuutta käyttämään jodioitua suolaa. Elintarvikeliiton mukaan jodioidun suolan käytön suositus on kuitenkin huomioitu myös elintarviketeollisuudessa ja ainakin suurimmat leipomot ovat siirtyneet jodioidun suolan käyttöön.

Täysin maidoton tai vegaaninen ruokavalio lisää jodinpuutteen riskiä. Heille ruokavirasto suositteleekin jodia ravintolisän muodossa korkeintaan päivän saantisuosituksen verran. Merilevän ongelma on sen mahdollinen erittäin suuri jodipitoisuus. Liika on liikaa jodinkin kohdalla. Merilevätuotteita onkin syytä välttää, jos on kipirauhasen sairaus. Sairastunut kilpirauhanenkin tarvitsee jodia, mutta se reagoi herkemmin yksittäisellekin liialliselle jodimäärälle. Suomalaisten jodinsaantia seurataan tutkimuksilla ja päivityksiä jodin saantisuositukseen tehdään tarvittaessa. Tällä hetkellä seurataan erityisesti raskaana olevien ja imettävien, sekä pienten lasten jodin saantia.

Jodi on halogeenien ryhmään kuuluva alkuaine, kuten myös fluori, kloori ja bromi. Siinä missä jodi on kilpirauhaselle välttämätön, voivat muut halogeenit häiritä kilpirauhasen toimintaa ja toimia muutenkin haitallisesti kehossa. Fluori on liiallisena vaarallista ja voi estää jodin käyttöä. Erityisen paljon fluoria on mustassa, vihreässä ja valkoisessa teessä. Halvimmissa teelaaduissa fluoria on eniten, koska ne valmistetaan vanhimmista teelehdistä. Fluorille altistutaan myös fluoripitoisten myrkkyjen kautta, joita on mm. goretexkankaissa ja teflon pinnoitteessa. Bromia on mm. palonestoaineissa, joita käytetään elektroniikassa ja paloturvallisissa tekstiileissä. Nämä kilpirauhaselle haitalliset aineet ovat haitallisia erityisesti silloin, jos elimistössä ei ole riittävästi jodia. Jodi on kilpirauhasen lisäksi tärkeää myös muille rauhasille. Lisää kilpirauhasesta, em. halogeenien ja muiden myrkkyjen haitoista kilpirauhaselle löytyy lääkäri Päivi Mäkeläisen kirjasta Kilpirauhasen toimintahäiriöt ja kokonaisvaltainen hoito.

Huolehdi riittävästä jodin saannista käyttämällä jodioitua suolaa. Erityisesti maidottomalla tai vegaaniruokavaliolla olevien, sekä raskautta harkitsevien, raskaana olevien ja imettävien on syytä käyttää myös jodia ravintolisänä. Valitse esim. jodipitoinen monivitamiinivalmiste. Valmista ruoka valurautapannulla tai teräskattilassa teflonpinnoitetun pannun tai kattilan sijasta. Suosi kotimaisia yrttiteelaatuja ja rooibosteetä. Voit myös kesällä kuivata omat yrttiteeainekset. Pidä huolta itsestäsi ja rakkaistasi!

Lähteet

1. Helsingin sanomat. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006556287.html

2. Ruokavirasto. https://www.ruokavirasto.fi/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/ravintoaineet/jodi/

3. Finravinto 2012. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/110839/THL_RAP2013_016_%26sliitteet.pdf

4. Finriski 2002. https://thl.fi/documents/10531/3917730/FR2002_Perusraportti_b7.pdf/653cf3a0-3df0-4b5b-aa2f-c23aa08d96e6

5. Finriski 2012. https://thl.fi/documents/10531/3917730/FR2012_toteutus.pdf/bceaf26a-ec9b-4339-8689-5963de8a51d9

6. Vegaaniliitto. https://vegaaniliitto.fi/tietoa/vitamiinit-ja-kivennaisaineet/jodi/

7. Pro Gradu. Hanna Kivimäki. https://epublications.uef.fi/pub/urn_nbn_fi_uef-20130281/urn_nbn_fi_uef-20130281.pdf

8. Elintarvikeliitto. https://www.etl.fi/ajankohtaista/blogi/2017/elintarvikeala-esimerkkina-jodisuolatalkoissa.html

9. Kasvinsuojeluaineet, lisätty sokeri ja fluoridi teessä. https://www.vantaa.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/vantaa/embeds/vantaawwwstructure/122294_projektiyhteenveto_kasvinsuojeluaineet_lisatty_sokeri_ja_fluoridi_teessa.pdf

10. Mistä on kurahousut tehty. Duodecim. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=asy00305

11. Mäkeläinen, Päivi. Kilpirauhasen toimintahäiriöt ja kokonaisvaltainen hoito. https://books.google.fi/books?id=-wrVDAAAQBAJ&pg=PA57&lpg=PA57&dq=jodi+fluori+bromi+halogeeni&source=bl&ots=yb5c6ZR7sw&sig=ACfU3U3LdAS0NdgS3hmZRz30bcylp7r3PQ&hl=fi&sa=X&ved=2ahUKEwjZt_7xz8XqAhUOyKYKHcbmDxgQ6AEwA3oECAoQAQ#v=onepage&q=jodi%20fluori%20bromi%20halogeeni&f=false

11. Villiyrtti- ja kukkaisteesekoitukset. https://kuuyrttitarhassa.blogspot.com/2012/05/villiyrtti-ja-kukkaisteesekoitukset.html

Em. linkit luettu 11.7.2020.